Madeira Wine Educator

In 2019 is het IVBAM gestart met de opleiding Madeira Wine Educator, een door het Portugese ministerie voor landbouw en visserij erkende opleiding.  Deze opleiding wordt minimaal eenmaal per jaar gehouden.

Deelnemers zijn internationaal geselecteerde professionals zoals sommeliers, wijnopleiders, importeurs.
Om deel te mogen nemen schrijf je een brief waarin je vermeldt:

  • je wijnopleiding
  • professionele ervaring met versterkte wijnen
  • motivatie voor deze cursus

De onderwerpen die behandeld worden:

dag 1

  • historie van Madeirawijnen
  • de wijnregio’s van Madeira
  • landschap, bodem en klimaat
  • de belangrijke druiven en hun karakter
  • viticultuur
  • bezoek aan wijnproducenten

dag 2

  • vinificatie, productiemethodes
  • karakteristieken zoals zuurgraad, sensorisch profiel, houdbaarheid
  • categorieën, zoetgehalte
  • systematisch proeven
  • de rol van het IVBAM
  • kwaliteitscontrole, certificering
  • proefsessie
  • bezoek aan wijnproducenten

dag 3

  • organisatie van de sector
  • karakteristieken van de producenten
  • diversiteit van de exportmarkten
  • proefsessie
  • bezoek aan wijnproducenten
  • een madeira proeverij voorbereiden
  • Madeira serveren: temperatuur, glaswerk, bewaren
  • Madeirawijn & spijs; traditioneel, kaas, chocolade: demonstratie en proeven

dag 4

  • technische innovaties van Madeirawijn
  • wetenschappelijk onderzoek aan Madeirawijn
  • toepassing van nieuwe technieken door de wijnmakers
  • communicatie en promotie
  • educatie
  • promotie-doelstellingen en strategie
  • mixologie, Madeira cocktails: demonstratie en proeven
  • bezoek aan wijnproducenten

dag 5

  • theoretisch examen: 30 gesloten vragen, 5 open vragen
  • praktisch examen: proefnotities van 2 Madeirawijnen
  • diploma-uitreiking en afsluitend diner met het IVBAM en wijnmakers

Foto's van Madeira Wine Educator Course 2019

Een overzicht van de MWE 2019

Lees verder »