Leeftijd van Madeira wijnen

INDELING NAAR LEEFTIJD: BLENDS

Finest

Finest Madeira heeft minimaal 3 maanden Estufagem gehad: snelle verhitting tot maximaal 55 ºC. Daarna rijpt de wijn op een lagere temperatuur door. In totaal heeft de wijn minimaal 3 jaar rijping ondergaan. Dit is de meest verkochte Madeira, die over het algemeen gebruikt wordt om mee te koken. De druif voor deze wijn is altijd de tinta negra, andere druiven zijn hiervoor te duur.

Rainwater

Een lichte wijnstijl, minder geoxideerd, halfdroog, altijd licht van kleur. Speciaal voor de Amerikaanse markt geproduceerd van tinta negra en verdelho. Het verhaal gaat dat er ooit een vat Madeira op het strand achter gebleven was, bedoeld om verscheept te worden naar Amerika. Door regenwater werd deze wijn verdund, wat uiteindelijk tot dit type wijn leidde.
Deze wijnstijl werd vroeger geproduceerd met een geheim recept: “Aqua Pura” ofwel met water verdund.
Rainwater mag gemaakt worden in estufa (snelle verhitting) of als canteiro (langzame verhitting) en vanaf 3 jaar rijping verkocht worden.

Designation of age

Een gemiddelde leeftijd staat genoemd op de fles. Dit mag zijn:
3, 5, 10, 15, 20, 30, 40, 50  jaar. 50 jaar is toegestaan sinds 2015.

Reserve Madeira

Een blend van druivenrassen met een gemiddelde leeftijd van 5 jaar. Hiervoor mag zowel estufagem als het canteira systeem gebruikt worden. Elk toegestaan druivenras kan gebruikt worden. De nieuwste ontwikkeling is de blend van twee of meer druivenrassen in een Reserve Madeira.
Dit geeft wijnen met een zeer aantrekkelijke karakter voor een redelijke prijs.

Old Reserva

Een blend van jaren. De gemiddelde rijpingstijd van de hele wijn is minimaal 10 jaar. Old Reserva wordt vrijwel altijd gemaakt volgens de canteira methode en over het algemeen wordt het druivenras vermeld. Zonder vermelding van het druivenras is deze wijn gemaakt van tinta negra.

Special Reserva

Een blend van jaren. De gemiddelde rijpingstijd van de hele wijn is minimaal 10 jaar. Special Reserva wordt vrijwel altijd gemaakt volgens de canteira methode en over het algemeen wordt het druivenras vermeld. Zonder vermelding van het druivenras is deze wijn gemaakt van tinta negra.
Dezelfde eisen als bij een Old Reserva dus, maar van hogere kwaliteit.

Extra Reserva

Een blend van jaren. De gemiddelde rijpingstijd is 15 jaar. Verder gelden voor deze wijn dezelfde regels als voor een Special Reserva.
Dit is een weinig voorkomende stijl.

INDELING NAAR LEEFTIJD: SINGLE HARVEST

Edele druivenrassen, aanbevolen druivenrassen

De edele druivenrassen zijn allen wit: sercial, verdelho, boal, malvasia, en sinds 2015 de blauwe tint neerga.
Daarnaast bestaat er een lijst van aanbevolen druiven: terrantez, listrão, en de blauwe bastardo.

Minimaal 85 % van een druivenras

Volgens Europese wetgeving moet een fles wijn altijd gemaakt zijn met 85% van een druivenras dat vermeld staat op het etiket.

Colheita

Colheita (spreek uit: koe-jij-ta) betekent harvest, jaargang. Dit zijn dus wijnen van één oogstjaar, wat vermeld staat op het etiket. Minimaal 5 jaar rijping op hout. Sommige colheita’s zijn meer dan 100 jaar oud, enorm complex en kostbaar!
Colheita kan gemaakt zijn van één van de 4 edele druivenrassen, of  van de aanbevolen druivenrassen.

Frasqueira of Vintage

Dit zijn de topwijnen van Madeira. Altijd met een vermelding van oogstjaar, uitsluitend gemaakt van één van de 4 edele druivenrassen. Minimaal 20 jaar rijping op vat. Het rijpingspotentieel is bijna onbeperkt.

De gemiddelde rijpingstijd

In feite is de verklaring van de rijping niet geheel juist. De genoemde rijpingstijd is niet de leeftijd van de jongste wijn in de fles, noch van de gemiddelde leeftijd van de wijnen. Het is een verklaring omtrent de stijl. De wijn moet na het blenden aangeboden worden aan een proefpanel, met de beoogde leeftijd-stijl. Dit kan slechts één keer gebeuren, als de wijn niet goedgekeurd wordt zal de wijnmaker een andere blend aan moeten bieden.

Solera

Een uniek procedé, wat lijkt op het sherry-systeem, maar niet hetzelfde is. In Madeira is een solera een systeem, waarbij de wijn van één druivenras en één oogstjaar van minimaal 5 jaar oud worden gebruikt. Deze wijn blijft tientallen jaren bewaard. Daarna wordt er af en toe wat afgetapt en verkocht,  maximaal 1 x per jaar en maximaal 10 % per keer. Het vat wordt dan weer bijgevuld met jonge wijn van dezelfde druif. In totaal mag er tien keer gebotteld worden, daarna moet het hele vat in één keer worden gebotteld. Het vat bevat dan nog altijd minstens 1/3 van de wijn van het oudste jaar. Het solera-systeem geeft een prachtige blend van smaken: de oude wijnen zorgen voor intensiteit en complexiteit, de jonge wijnen voor frisse levendigheid.

Potentie van rijping: zeer oude wijnen

Madeira’s uit de jaren ’50, ’40 en ’30 zijn geen uitzondering en goed verkrijgbaar. Maar er zijn zelfs nog Madeira’s uit de 18e eeuw! Wij proefden een Madeira uit 1885, die uitstekend smaakte: levendig, vol, zeer complex, met nog steeds een goed zuur. Het is niet te zeggen of er ooit een eind aan de rijpingstijd van Madeira komt. Madeira is daarmee een uitstekend cadeau voor mensen die een wijn uit een speciaal jaar heel lang willen bewaren, bijvoorbeeld bij een geboorte.

Datum van botteling

Sinds 2015 is het verplicht  de datum van botteling op de fles te zetten.

Tip: Madeira bewaren

Bewaar een Madeira wijn altijd rechtop staand. De zuren van Madeira zijn zo sterk, dat zij de kurk aantasten als de fles liggend liggend bewaard wordt. Na verloop van tijd gaan deze flessen wijn lekken.