Het eiland Madeira

Madeira is een vulkanisch eiland, 20 miljoen jaar geleden ontstaan, midden in de Atlantische Oceaan. Het ligt 600 km ten westen van Marokko. Gemiddeld is de temperatuur 21º C. Madeira wordt ook wel het ‘eiland van de eeuwige lente’ genoemd. Beroemd om de prachtige natuur, bloemen en de unieke wijnen.

Het eiland

Madeira ligt 600 km ten westen van de Marokkaanse kust en 900 km ten zuidwesten van Portugal. Het eiland meet 57 km van oost naar west en 23 km van noord naar zuid, alles tezamen 752 km2 groot. De hoofdstad in het zuiden is Funchal (Funchal betekent “venkel”). Madeira is één van de Canarische eilanden, (Islas Canarias) maar ligt veel verder van de Afrikaanse kust af als de andere eilanden, zoals Gran Canaria en Tenerife. Bij Madeira horen ook de eilanden Porto Santo, Desertas en Selvagens.

Klimaat

Madeira wordt het “Eiland van de Eeuwige Lente” genoemd. Het klimaat is subtropisch en zeer gelijkmatig. In het zuiden is het vrijwel altijd aangenaam warm, nooit heet: gemiddeld 24 ºC in de zomer en 17 ºC in de winter. In het noorden en hoog in de bergen kan het een stuk koeler zijn. ’s Winters ligt er soms sneeuw op de bergtoppen.
De warmte op Madeira wordt veroorzaakt door de zuidelijke ligging (Funchal ligt op 32º NB) en door de hete winden uit de Sahara, die vooral in het zuiden aankomen. De koude golfstroom rondom Madeira verkoelt het weer, vooral in het noorden.
Daardoor is er vaak mist in de bergen en in het noorden. Er valt 500 mm regen aan de zuidkust en 3000 mm regen in het noorden. Bekijk het huidige weerbericht

Landschap

Madeira heeft voornamelijk een berglandschap. Door de steile hellingen is slechts een deel van het eiland geschikt voor landbouw. De hoogste berg is de Pico Ruivo, 1862 meter hoog. Door de combinatie van warmte en veel vocht van de oceaan is het overal op Madeira groen. Het hoogste klif van Europa is de Cabo Girao, een spectaculaire  589 meter! Er is een glazen plaat aangebracht voor wie zonder hoogtevrees naar beneden wil kijken.

Bloemen, varens en bomen

Madeira is een echt bloemeneiland, het hele jaar bloeien er bloemen, waarvan velen heerlijk geurend, zoals aloë en brem in het voorjaar, oleander en frangipane in de zomer, lelies en venusschoen in de herfst en winter en bougainville en hibiscus het hele jaar door. Er zijn 67 soorten varens.
Ook groeien er veel eucalyptus-bomen, wilde olijven, sinaasappelbomen en kurkeiken. Het “laurasilva” (laurierbos)van Madeira is door Unesco tot werelderfgoed verklaard.

Geschiedenis

Madeira werd in 1419 ontdekt door de Portugese zeevaarders Joaõ Gonçalves Zarco en Tristão Vaz. Ilha da Madeira betekent “houteiland” (Vooral laurierbomen) Voor de landbouw is er veel hout gekapt, toch is overal nog bos. De kolonisten waren familieleden van de ontdekkers, gevolgd door Portugese adel. Daarna werden gevangen aan het werk gezet om Madeira begaanbaar te maken en de landbouw op te zetten. Dat was met die steile hellingen zwaar en gevaarlijk werk. In deze vroege periode werden de “levadas” aangelegd, de irrigatiekanalen, die nu dankbaar door wandelaars gebruikt worden.

Inkomsten op Madeira: landbouw en toerisme

In de 15e eeuw werd in Madeira suikerriet verbouwd en Madeira was hiervoor wereldwijd de belangrijkste handelsplaats.
In de 17e en 18e eeuw bloeide de Madeira wijnhandel op, vooral met Engeland.
Tegenwoordig zijn bananen het belangrijkste landbouw-exportartikel: 600.000 kg/jaar.
Maar de grootste inkomstenbron voor Madeira is het toerisme. Jaarlijks komen er zo’n 500.000 bezoekers genieten van de natuur. Massa-toerisme is er niet, de bezoekers komen voor tochten door de groene bergen en het milde klimaat.

Versterkte wijnen als balast

In de 17e eeuw zeilden de Portugezen over de hele wereld. In hun reizen naar India werden de wijnen als ballast meegenomen.
Tijdens de lange reizen in de tropen raakten de wijnen verhit en na aankomst thuis bleek de kwaliteit verrassend genoeg sterk verbeterd!
Deze wijnen werden VdR, Vinho da Roda genoemd, ofwel wijnen die een lange weg afgelegd hadden. Vanaf de 18e eeuw werden de wijnen versterkt met alcohol. Daardoor bleken ze onbeperkt houdbaar. De Britten zijn altijd de belangrijkste handelaren in deze wijn geweest.
De afgelopen eeuw is Madeira wijn vooral bekend geworden door de jonge Estufada-wijnen, die als kookwijn gebruikt worden.
De kwaliteitswijnen van Madeira waren bijna vergeten, maar gelukkig niet verloren! Wijnliefhebbers krijgen weer steeds meer interesse in de prachtige madeira’s die zo mooi rijpen.

Kaart van Madeira

Klik op de kaart om Madeira in google maps te zien.

Madeira