Proefmethode

Madeira is een unieke wijn met  een herkenbare stijl. Hierbij een makkelijke proefmethode. Plus: een proefformulier om de structuur van Madeira te beoordelen en een aromawiel om de aroma’s  te omschrijven.

U kunt onder aan deze pagina het Madeira aromawiel en Madeira proefformulier downloaden, printen en gebruiken zo vaak u wilt.

Madeira wijn heeft een aantal specifieke kenmerken.
Madeira krijgt haar karakter deels door de druiven, maar vooral door de rijping; het ouderen met warmte en zuurstof.
De wijn heeft geen primaire aroma’s maar wel secundaire aroma’s, ontstaan door vergisting, houtrijping en verwarming.
En tertiaire aroma’s, in het Frans bouquet genoemd, ontstaan door rijping.

Hoe proef je een Madeira?

Door een proeflijst aan te houden kun je op een systematische manier wijn proeven, beoordelen en vergelijken.
Wij gebruiken de internationale WSET systematische proefmethode.

Uiterlijk

Het uiterlijk van een wijn kan al veel vertellen over de wijn.

  • we kijken naar kleur-intensiteit: hoe licht of donker is de wijn
  • vervolgens kijken we naar de tint. Bij Madeira loopt dat van goudgeel tot amberbruin
  • de kwaliteits-madeira’s die langzaam gerijpt zijn (geen snelle verhitting door estufagem) hebben vaak een groene rand 

Geur

Soms zijn geuren heel duidelijk, soms zijn ze meer als een groep aan te duiden.
Dit kan ook per persoon en per moment verschillen.

Aroma’s en smaken

We hebben de aroma’s van Madeira in een aantal groepen verdeeld:

  • fruit: gedroogd, exotisch, citrus
  • specerijen: zoet, scherp, houtachtig, chemisch
  • vegetaal: groen of rijp
  • noten
  • getoast: geroosterd, gerookt
  • zoet: verhitte suiker, snoepjes

Een aantal aroma’s in Madeira wijn zijn vaak en makkelijk te herkennen;
Madeira heeft geen primaire aroma’s van fruit, maar wel aroma’s van allerlei gedroogd en gekonfijt fruit.
Specerijen zijn volop aanwezig. Vegetale geuren (bijvoorbeeld gras) zijn in lichte mate waarneembaar.
De oxidatie (invloed van zuurstof) geeft vooral tonen van noten. Madeira heeft soms geroosterde geuren.
Tenslotte zorgt de snelle verhitting bij de eenvoudige Madeira’s voor karamel en de langzame verhitting bij de meer complexe wijnen voor honing of toffee.

Structuur van de wijn

De structuur van de wijn bepaal je als volgt:

  • zoetheid: in hoeverre heeft het zoet de overhand op het zuur
  • zuurgraad: heb je speekselvorming, prikkel op je tong, een krachtige smaak? Dan is het zuur hoog
  • body (mondgevoel): hoe filmend-dik is de wijn
  • smaken: komen ze overeen met de aroma’s of, komen er ook andere smaken naar voren
  • rijpheid: proeft de wijn jong en fris of gerijpt en zacht

Oude Madeira’s proeven

Madeira’s kunnen enorm oud worden, er zijn Madeira’s verkrijgbaar uit de 19e eeuw, die zeer goed smaken.
Geadviseerd wordt om oude Madeira’s te decanteren, afhankelijk van de ouderdom omdat de wijn erg lang in een zuurstofarme omgeving is geweest.

  • 10-15 jaar: een uur decanteren
  • 20-50 jaar: 2-4 uur decanteren
  • zeer oude Madeira: 4 uur tot een dag decanteren

Houdbaarheid na opening

De volgende periodes worden aanbevolen:

  • 3 jaar oude Madeira: 3-6 maanden houdbaar
  • 5-15 jaar oude Madeira: 6-9 maanden houdbaar
  • vanaf 20 jaar: 1 jaar houdbaar

Kwaliteit

Tenslotte, om te bepalen hoe hoog je de kwaliteit inschat:

  • balans: zijn alle smaken in evenwicht, zonder elkaar te overheersen
  • afdronk: hoe lang is de afdronk (hoe langer hoe mooier)
  • complexiteit: zijn er enkele of vele smaken en aroma’s te onderscheiden, verandert dat tijdens het proeven (hoe meer hoe beter)

Download hier het Madeira aroma wheel   Download hier het Madeira tasting form

00001   Madeira tasting form

Aromawiel technisch

Geïnteresseerd in de chemische verklaring van een aantal geuren en smaken?
Bekijk hieronder de technische aromazon.

Lees verder »