Madeira Wine Ambassador

In oktober 2015 hebben 14 zeer gemotiveerde Madeira liefhebbers en professionals een intensieve rondreis gemaakt langs de wijnmakers van Madeira, gecombineerd met 3 dagen les van Rubina Vieira en een afsluitend examen. Hierbij een impressie.

Dag 1
Ontvangst door het IVBAM, de organisatie die het hele Madeira wijnmaakproces controleert.
Rubina Vieira is een fantastische docent. Haar motto: “it’s easy!”

IVBAM Rubina Vieira IVBAM

Rubina heeft een kleurenschaal ontwikkeld, gemaakt van Madeira’s.

Kleurenschema Madeira

Quote of the day van Rubina, over de terrantez-druif: “If it were a man, it would be a gentleman”

Na afloop diner in restaurant Gaia Nova, Funchal.

Dag 2
Eerst even genieten van Madeira: het prachtige Cabo Girão, een klif van 580 m. hoog.

Madeira Cabo Girão

Bezoek aan Henriques & Henriques met een presentatie van Humberto Jardim, de “wijnmaker-filosoof”
De wijnen liggen te rijpen op een zeer warme plaats: achter een raam op het zuiden!

H&H

H&H opslag H&H sercial

Humberto vertelt niet alleen, hij prikkelt je denken met vragen als: “als je 100 gram water en 100 gram alcohol bij elkaar doet, wat gebeurt er dan met het volume?”

Lunch in Olagar restaurant
Les op het IVBAM
Diner in Taberna Madeira

Dag 3
Les op IVBAM

Een overweldigende proeverij bij Barbeito van wijnmaker Ricardo Diogo, ondersteund door Leandro Gouveia. Barbeito maakt 49 verschillende madeira’s, soms van slechts 550 liter. Geen uitgebreide presentatie, de wijnen moet het verhaal vertellen. 25 Madeira’s, eerst een serie jonge wijnen, waaronder de rode Bastardo. Daarna een rij van 7 Tinta Negra’s, die bewijzen dat je met deze druif een prachtige kwaliteit wijn kunt maken, ook om te ouderen. Natuurlijk eindigen we met prachtige geouderde Madeira’s.

Barbeito tasting Barbeito toast Barbeito vat Barbeito Ricardo

Barbeito

Na afloop diner in restaurant Chalet Vicente.
Een klassiek Portugees bedrijf met heerlijke gerechten. We hebben een eigen dining room
Dit diner werd ons aangeboden door het IVBAM!

Dag 4
Bezoek aan Blandy’s, een rondleiding door Rita Azevedo en een gedegen presentatie van de bekendste wijnmaker van het eiland: Francisco Albuquerque. Zijn quote van de dag: “we drink only when we work” Het hoge zuur in Madeira wijnen wordt verklaard door de samenstelling van de bodem. Ook een uitleg over de succesvolle instap-Madeira “Alvada” gemaakt van bual en malmsey: het moet zo veel mogelijk op een gangbare wijn lijken, daarom zijn de wijnen gerijpt op jong hout, wat totaal ongebruikelijk is voor Madeira!
Geuren worden door Francisco ingedeeld in deze groepen:
gedroogd fruit, snoep, hout, gebrand, brandy (ethanol), oxidatie.

Blandy's Francisco Blandy's taste Blandy's tasting

Een kasboek van aan-en verkopen van Madeira uit de 19e eeuw.

Blandy's logbook

Bezoek aan Borges, een echt familiebedrijf. Een presentatie van Isabel Borges en haar wijnmaker.
Borges 

Bij Borges kregen we een aantal zeer expressieve wijnen te proeven, echte power-wijnen, waaronder 10 jaar oude sercial, 20 jaar oude verdelho en 30 jaar oude Malvasia.

A Vista dAntonio, misschien wel het leukste restaurant van Madeira: heerlijk eten uit de plancha-oven, perfect gegaard vlees. Er is een complete inloop-wijnklimaatkast met veel wijn uit de Douro, alles op dronk. Antonio organiseerde spontaan een Madeira blind tasting.

Vista dAntonio

Dag 5
Examen op het IVBAM. Het examen in WSET level 3-stijl bestond uit 30 gesloten vragen, 5 open vragen en een proefexamen.
Het was zeker niet makkelijk, met vragen o.a. over wijnbouw, wijn maken, geschiedenis van Madeira wijn. Alle cursisten zijn geslaagd met cijfers van 7,2 tot 9,1. Zij hebben hun diploma “Madeira Wine Ambassador” ontvangen uit handen van het IVBAM.
Rubina ontving een diploma van de MWA groep: “Natural Born Teacher”.
Rubina Viera, Barbara Spinola en de rest van het team hebben ons een fantastische ervaring meegegeven!

IVBAM exam

Bezoek aan Justino’s, een efficiënt goed georganiseerd bedrijf dat 49 % van alle Madeira produceert.
Hier ligt 8 miljoen liter Madeira te rijpen!

Justino's taste Justino's tasting

Justino wine tasting

We kregen een hartelijke ontvangst en presentatie van directeur Julio Fernandes en wijnmaker Juan Teixeira.
Grootste afzetgebieden voor Justino’s zijn Frankrijk, Duitsland, Amerika en Japan.
Hier leerden we o.a. dat Europa meer droge stijlen Madeira drinkt en de rest van de wereld de zoete stijlen.
Justino’s heeft een nieuwe druif ontwikkeld: de Arnsburger, een kruising van diverse riesling-klonen.
We proefden een Torrontez 1978, een fantastische wijn, die helaas nog niet op de markt is.
Quote of the day van Juan Teixeira over deze wijn uit 1978: “I prefer to wait a little bit”

Het laatste diner op het dak van Hotel the Vine diner, winnaar van “Beste Designhotel van Europa”

Dag 6
Een mooie rondreis door het ruige noorden van Madeira.
Rondleiding door de grotten van Saõ Vicente.
De atlantische oceaan bij Porto Moniz.

Porto Moniz sea

In de wolken van het binnenland

Madeira north sunset Madeira north cows

 

 

Kijk hier voor meer informatie

De eerste Madeira Wine Ambassador Course in Madeira werd georganiseerd door het IVBAM, in samenwerking met de Wijnstudio.
Er komt een nieuwe Ambassador Course, je kunt je als belangstellende opgeven.

Lees verder »