Madeira wijn & spijs

Madeira combineert heel goed met allerlei gerechten. Dat komt door de uiteenlopende stijlen: van de frisse Sercial, een aperitiefwijn die past bij salades, tot de volle Malvasia, die zo mooi samen gaat met pure chocolade of oude kaas.

De basis van gastronomie: gelijke karakters maken de mooiste match

Hoe meer het karakter van de wijn overeen komt met het gerecht, hoe beter de combinatie.
Een eenvoudige, snelle manier om gelijke karakters te vinden is het analyseren van de wijn en het eten met de volgende methode.

Het smaakpatroon van een Madeira wijn

Het smaakpatroon van een Madeira kan gemeten worden aan:

  • Body of mondgevoel: is de wijn op je tong waterig-dun of dik-filmend als mangosap
  • Rijpheid: komt de wijn over als jong en fris of als oud en gerijpt
  • Intensiteit: is de smaak flauw of intens
  • Complexiteit: is de wijn eenzijdig of heeft hij een veelheid aan aroma’s en smaken

Deze vier criteria kun je ook toepassen op het gerecht.

 

VIER WIJNSTIJLEN IN MADEIRA DIE EEN RICHTING AAN DE GASTRONOMIE GEVEN
Bepalend is vooral de zoet/zuur balans en de mate van rijpheid.
Bovendien hebben Madeira producenten ieder een onderscheidende stijl van wijn maken.
De match van wijn en eten kun je perfectioneren door een goede keuze van type Madeira, producent en ouderdom van de wijn.

Sercial – dry: hoog zuur, laag zoet, fris

Het perfecte aperitief. Door zijn frisse zuren maakt hij je smaak los, hierna kun je alles beter proeven.
De wijn bij uitstek voor salades met vinaigrette en frisse starters.
Kookmethodes: rauw, marineren, bakken, grillen zonder hout, zouten.

Aanbevolen producten en gerechten:
Noten: amandelen.
Kaas: jonge schapen-of geitenkaas.
Vis: zwaardvis, coquilles, sushi.
Fruit: groene appel, avocado
Olijven, uien en knoflook, gember, wasabi

Verdelho – medium dry: balans

Een mooie balans van fris en rijp. Geschikt zowel als aperitief of begeleider van gerechten.
Culinair de makkelijkst inzetbare Madeira.
Kookmethodes: drogen, roken, grillen, bakken, roosteren.

Aanbevolen producten en gerechten:
Noten: hazelnoten.
Kaas: kwark, gerijpte kazen, zoete, notenachtige kazen.
Vis: gerookte zalm, garnalencocktail met granny smith, mosselen, sardientjes.
Romig, vettig: olijven, romige soep, paddenstoelen.
Specerijen: kerrie-gerechten.
Vlees: vrijwel alle vleessoorten: kip, eend, varkensvlees, biefstuk naturel. Klassiek en perfect bij gerookte ham.
Typisch Madeira-gerecht: zwaardvis met banaan en passievrucht. Gebakken ananas.

Boal / Bual – medium sweet: gerijpt

Gerijpt, fruitig, volle body.
De rijpheid van een Boal maakt het zeer geschikt voor eten met een rijp karakter.
Kookmethodes: stoven, bakken, braden, frituren, gratineren.

Aanbevolen producten en gerechten:
Noten: walnoten.
Kaas: vrijwel alle kazen, van zachte  tot zeer oude harde kazen, kazen met kruiden of specerijen zoals kruidnagel.
Vlees-stoofschotels, lam, wildgerechten. Alle vlees-stoofschotels met zoete elementen zoals gestoofd fruit.
Specerijen: zoete specerijen zoals kaneel, kruidnagel, kardamon en kruiden als venkel, fenegriek. ook geschikt bij chili peper.
Desserts: pure chocolade, brownies.

Malvasia / Malmsey – sweet: medium zuur, hoog zoet, vol

Zeer gerijpt, volle body, duidelijke invloed van de rijping van de natuurlijke suikers.
Kookmethodes: stoven, bakken, braden.

Aanbevolen producten en gerechten:
Noten: alle noten, gemengd met fruit, honing, specerijen, karamel.
Kaas: blauwe kazen.
Vlees: verrassend genoeg ook passend bij gestoofd en sterk gekruid vlees met zoete elementen.
Intense, smaakvolle en volzoete
desserts, ook met specerijen.
Desserts: pure chocolade, roomijs, chocolademouse, gebak met noten en honing, aardbeien.

Sigaren
Overigens zijn malvasia frasquera’s ook heerlijk bij sigaren. 

Rainwater

Een Madeira met een lichte smaakstijl.
Een bekende combinatie is met witte chocolade, fruit, gekonfijte grapefruit.

Zeer oude Madeira’s

Bij zeer oude (en kostbare) Madeira’s van 40 jaar of ouder adviseren we geen gerechten of iets heel simpels,
bijvoorbeeld amandelen.
Deze wijnen zijn zo mooi in balans en complex en hebben een enorm lange afdronk, dat kun je het beste puur genieten.

Foto's